Májové podujatia v rámci projektu Mesto umenia

10.05.2014 Liptovský Mikuláš

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Mesto Liptovský Mikuláš v spolupráci s kultúrnymi inštitúciami pokračuje aj počas mája v sérii podujatí v rámci projektu Mesto umenia. Počas nastávajúcich dní si zaspomíname na Ivana Laučíka, G. F. Belopotockého, Ladislava Čemického, M. A. Bazovského a do diania sa nechajú vtiahnuť amatérski umelci. Vyvrcholením májových podujatí bude otvorenie Umeleckého korza so svetelnými objektmi, ktoré počas leta vytvoria na Ul. 1. mája neopakovateľnú romantickú atmosféru.
Rok 2014 sa v Liptovskom Mikuláši nesie v znamení umenia v jeho najrôznejších variáciách. História mesta je úzko spojená s umením, kultúrou a s menami desiatok významných osobností, ktoré sa zapísali do dejín nielen slovenskej literatúry, hudby, výtvarného umenia či divadelníctva. „Preto sme sa rozhodli túto neodmysliteľnú súčasť spoločnosti preniesť do ulíc, k ľuďom, pre ľudí, aby sa ho mohli dotknúť a naplno zažiť, aby neostávalo za stenami kultúrnych inštitúcií, ale aby naplno slúžilo tým, ktorým je určené,“ priblížila myšlienku projektu autorka Dana Guráňová, vedúca útvaru mládeže, športu a kultúry Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši.

Spomienky na rodákov
Medzi májové podujatia organizátori zaradili Spomienku na mikulášskeho básnika Ivana Laučíka. „S jeho básňami vyjdeme do parku, ktorý mesto vlani na sídlisku Nábrežie pomenovalo práve po ňom,“ uviedla Marcela Feriančeková, riaditeľka Liptovskej knižnice G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši, ktorú ako prvú verejnú knižnicu na Slovensku založil jej menovec pred 185 rokmi. Aj jemu bude v máji patriť spomienková chvíľa pri jeho soche na Námestí osloboditeľov.

Akcia v krajine, akcia v meste
Liptovská Galéria P. M. Bohúňa otvorí pre verejnosť dve výstavy venované Ladislavovi Čemickému a Milošovi A. Bazovskému. Verejnosti predstaví i dielo ďalšieho autora - Michala Kerna. „Reakciou na Kernovu tvorbu budú tri podujatia pre širokú verejnosť. Na Námestí osloboditeľov budeme 22. mája v rámci akcie Dobroprianie vešať kúsky textilu po vzore tibetských vlajočiek, prostredníctvom ktorých vietor roznáša priania do diaľky. Počas akcie Prístav v meste si budeme s deťmi vo fontáne púšťať lodičky, ako symboly plynutia času,“ prezradila Katarína Matušková z Liptovskej galérie. „Tretie podujatie začiatkom júna s názvom Kocka vytvorí obrovskú farebnú mozaiku, ktorou vznikne vizuálne príťažlivejší prístup do priestorov galérie,“ doplnila K. Matušková.

Korzo s lampiónmi
Ulica 1. mája sa koncom mesiaca premení na Umelecké korzo so svetlenými objektmi z rúk mladých liptovských umelcov, ktoré v centre mesta vytvoria neopakovateľnú hru svetiel. „Každý objekt zasvätíme určitej liptovskej osobnosti. Pred vstupom na korzo bude stáť svetelná tabuľa, z ktorej sa návštevníci dozvedia viac o živote a tvorbe každej zo znázornených osobností. Otvorenie osvetlenej ulice bude spojené s uvedením mapy To Do Liptov venovanej nášmu regiónu a tiež so spustením hlasovania o najkrajšie dielo s možnosťou výhry zaujímavých cien,“ uviedol autor projektu Andrej Medla. Otvorenie korza je naplánované na 30. mája o 19:00 h pred Liptáčikom.  
 
Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu 
 

Vyberte región